Toon alle artikelen

Voorkom RSI op de beeldschermwerkplek

RSI is een term die we al heel lang kennen, internationaal gebruikt wordt en staat voor Repetitive Strain Injury. In de praktijk blijkt dat veel mensen denken dat RSI een opzichzelfstaande aandoening is. In werkelijkheid is RSI een verzamelnaam voor allerlei klachten en syndromen die voorkomen in de bovenrug, nek, schouders, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. 

Hoe ontstaat RSI

De klachten ontstaan door veel korte repeterende bewegingen, een langdurige statische houding of belastende houding waarbij er sprake is van hoge spierspanning. De doorbloeding van de spieren wordt slechter.  Een belangrijke oorzaak is het vele gebruik van de computer, laptop, tablet, toetsenbord en muis. Maar niet alleen mensen die met de computer werken zijn een risicogroep. Denk bijvoorbeeld aan het werken aan de lopende band of een kapper.

Andere oorzaken die zorgen voor een verhoogde spierspanning zijn stress, hoge werkdruk, weinig variatie in het werk en een slechte werksfeer.

Symptomen van RSI

Het ontstaan van RSI-klachten gaat geleidelijk en begint vaak met tintelingen, een koud, doof gevoel of lichte pijn. Veel mensen negeren deze symptomen, omdat ze denken dat het wel meevalt en de klachten verdwijnen als ze klaar zijn met het werk. Het is niet verstandig deze symptomen te negeren. Op den duur verdwijnen de (pijn)klachten niet meer na het werk en kunnen de klachten chronisch worden. Er kan krachtsverlies optreden, zwelling, slapheid en verlies van grijpvermogen. De klachten zijn permanent aanwezig waardoor werkzaamheden niet of nauwelijks meer kunnen worden uitgevoerd en ook in het dagelijks leven ontstaan belemmeringen van bepaalde handelingen.

RSI preventie op de beeldschermwerkplek

Het is belangrijk de eerste signalen van RSI te herkennen en meteen maatregelen te treffen. Nog beter is om RSI te voorkomen.

Onze tips:

  • Zorg voor voldoende afwisseling van je werkzaamheden. Wissel gebruik van de muis en toetsenbord zoveel mogelijk af.

  • Zorg voor voldoende onderbrekingen / pauzes om je spieren te ontspannen.

  • Zorg dat je werkplek en werkomgeving voldoet aan de ergonomische eisen.

  • Zorg dat je werkplek en bureaustoel persoonlijk staan ingesteld om ontspannen te kunnen werken.

  • Wees bewust van een goede, ontspannen werkhouding

  • Er zijn een tal van ergonomische hulpmiddelen op de markt. Koop nooit zomaar iets, maar laat je goed informeren over het doel van het hulpmiddel en of dit aansluit bij jouw specifieke klachten.

  • Zorg voor voldoende beweging op een dag.