Verlichting op kantoor onderbelicht
Tijdens een werkplekonderzoek kijken wij ook naar omgevingsfactoren die mogelijk van invloed kunnen zijn op klachten. Zo doen wij o.a. lux metingen op de werkplek om te bepalen of er voldoende licht op de werkplek aanwezig is en of er sprake is van gelijkmatige lichtverdeling. In de praktijk constateren wij vaak dat de werkplek onderbelicht is. Letterlijk en figuurlijk. Werkplekverlichting is namelijk vaak onderbelicht in preventie van klachten.
Licht zorgt ervoor dat we goed kunnen zien en is erg belangrijk voor het goed en veilig uitvoeren van het werk, maar licht stimuleert ook belangrijke processen in ons lichaam, zoals de aanmaak van vitamines en ons bioritme. Dit bioritme is belangrijk voor ons slaappatroon, ons eetpatroon, de lichaamstemperatuur, de leerprestaties en onze stemmingen.
Daartegenover geldt dat te weinig aan licht kan leiden tot een verstoord bioritme met gezondheidsklachten, slaapstoornissen, stress, concentratieproblemen en neerslachtige stemmingen of depressie als gevolg.
Het is daarom belangrijk dat er op de werkplek voldoende en prettig licht aanwezig is om optimaal te kunnen presteren. Daglicht geeft de meest positieve effecten, maar een te veel aan daglicht kan weer hinderlijk zijn. Kunstlicht op de werkplek moet aanwezig zijn om bij gebrek aan daglicht toch voldoende lichtopbrengst te kunnen creëren.
Waar moet mijn werkplek aan voldoen met betrekking tot het licht?
- Arbeidsplaatsen en verbindingswegen zijn zodanig verlicht dat het aanwezige licht geen risico oplevert voor de veiligheid en gezondheid van werknemers
- Op de arbeidsplaats komt, voor zover mogelijk, voldoende daglicht binnen en zijn voldoende voorzieningen voor kunstlicht aanwezig.
- De voorzieningen voor kunstverlichting zijn zodanig aangebracht dat gevaar voor ongevallen is voorkomen.
- Rechtstreeks invallend zonlicht moet voldoende kunnen worden geweerd.
- Er geldt een norm van minimaal 400 lux lichtopbrengst op de werkplek.
Overige tips:
- Plaats beeldschermwerkplekken haaks op het raam. Hierdoor kijkt men niet tegen het daglicht in en heeft men geen last van hinderlijke reflecties en spiegelingen in het beeldscherm
- Het is aan te bevelen om de werkruimte te voorzien van voldoende basisverlichting en aan te vullen met een losse bureaulamp of andere individuele regelmogelijkheden, zodat de werknemer naar eigen behoefte meer licht kan produceren.
Sinds kort hebben wij een nieuwe productlijn in ons ergonomisch assortiment wat helemaal op dit onderwerp aansluit. Het betreft het LUCTRA-verlichtingssysteem van DURABLE. Het assortiment bestaat uit twee biodynamische vloerlampen en tafellampen. Koude en warme witte LED’s met een verlichtingssterkte van max. 1000 lux en zeer gelijkmatige lichtverdeling, zorgen ervoor dat de verlichting op de werkplek bijna daglichtkwaliteiten heeft. LUCTRA stimuleert het welzijn doormiddel van biologisch actief licht. Alle modellen zijn voorzien van intelligente Vitacore-electronica die de gebruiker eenvoudig de mogelijkheid biedt om kleur en intensiteit van de verlichting aan te passen aan persoonlijke voorkeuren. Kijk voor meer informatie het bijbehorende filmpje of vraag meer informatie aan via ons contactformulier.